Brann i bolig
Flere av våre kunder er eller har vært boligeiere som har fått skadet eller ødelagt boligene sine i brann.
Mange av dem igjen har blitt nektet rettmessig forsikringsoppgjør av forsikringsselskapet og andre igjen har blitt beskyldt av politiet for å ha tent på selv.
Vi har bistått begge kategorier med positive resultat. Flere saker er løst ved at forsikringsselskapene har forstått med nye opplysninger i saken at de har hatt for dårlig utredning i utgangspunktet og valgt å tilby forlik. Boligeiere har sett det som så interessant at de har takket ja til forlikstilbudet. Noen av forlikstilbudene er hemmelige slik at vi ikke kjenner summene partene har blitt enige om, andre igjen har ingen klausul med hemmeligholdelse, og i sak nylig (sommer 2023) ble forliket på kr. 5,5 mill etter en boligbrann der selskapet tok initiativ til et forlikstilbud to dager etter rettssaken var ferdig og før rettskraftig dom forelå. Boligeier og familien hadde levd under ekstremt press i 5 år før saken løste seg.
I noen saker opplever vi at politiet og politijurister mener at det er så mistenkelige forhold at boligeier må straffes med fengselsstraff. Vi skal ikke si at slike forhold ikke kan forekomme, men det har så langt ikke vært tilfellet i noen av de sakene vi har vært involvert i. Ved mistanke om slike forhold, så vil vi avstå fra å påta oss oppdraget.
Det er en av årsakene til at før vi påtar oss et oppdrag så vil vi gjøre en vurdering av om vi tror vi kan bidra i saken i en forhåndskonferanse. Så langt har vi ikke takket nei til ett eneste oppdrag på grunn av mistanke om noe ureglementert og majoriteten av kundene våre har fått til positive løsninger enten i form av rettskraftig dom, eller at politijurister har frafalt påstand om påsatt brann når de har fått bedre kunnskap om forhold rundt brannen.
I flere av sakene vi har hatt de siste årene ser vi at AMS måleren har enten blitt fjernet i saken, eller har brent tilnærmet helt opp, uten at vi ser det er vurdert av noen av politiet eller deres samarbeidspartnere i utgangspunktet. Brannstarten kan utmerket godt ha vært i disse, der vi i enkelte har registrert at de har sluttet å sende over data til mottaker for innsamling av målerdata (strømforbruk) fra kun dager til flere år før brannen uten at det er påpekt i noen av etterforskningene. Det er ikke i samsvar med norsk lov når politiet eller DLE (Det Lokale Eltilsyn) fjerner bevis i saken, slik at da boligeieren ikke får vurdert de samme bevisene som både Politi og DLE har hatt mulighet til å vurdere.
Vi kan aldri gi noen resultatgaranti, verken i forhold til å finne brannårsaken eller resultatet av en rettssak. Erfaringene er at de som ikke prøver å kjøre sak eller forsøker å finne brannårsaken, ofte har en betydelig mye mer utfordrende vei å gå for å få rettmessige oppgjør selv om de vet at de ikke har forårsaket brannen som en bevisst handling.
Ta kontakt for en uforbindtlig samtale, der vi tilbyr inntil 1 time kostnadsfri vurdering av din sak i utgangspunktet, uavhengig av type sak.
Tlf.: Brannetterforskning AS: 67 90 90 90
Tlf.: 905 30 505, Brannetterforsker BA 5 (Elektro) Jon Henrik Leere
Mail: post@brannetterforskning.no
![](https://brannetterforskning.no/wp-content/uploads/2023/08/bolig-600x600-1.jpg)